Skip to content

O Mojem vrtu

logo

  • Tema projekta je oblikovanje zen-budističnih vrtov, ki bodo služili kot povezovalni element med tremi generacijami: mladostniki, starostniki in otroci. Pri tovrstni metodi »vrtnarjenja«, ki temelji na praktični uporabi in razvijanju znanja/ideje, se sodelujoči pogovarjajo, družijo, povezujejo, navezujejo in vzpostavljajo prijateljski odnos. Celotna aktivnost tudi spodbuja psihično razbremenjenost in s tem spodbuja učenje umetnosti sobivanja. Mladostniki pri tej metodi ne sodelujejo zgolj kot tisti, ki sprejemajo neko pomoč, so preko neformalnega učenja aktivirani, da se s svojim znanjem in vedenjem vključijo v socialni proces tako mlajšo kot tudi starejšo generacijo. S svojo odgovornostjo in pristopom lahko pripomorejo tako mlajšim kot starejšim, saj so lahko tako vzgled kot tudi upanje.
  • Tovrstna metoda dela ponuja mladim umetnikom priložnost, da izrazijo svojo ustvarjalnost in usmerjenost k timskemu delu. Projekt ustvarjanja medgeneracijskih zen-budističnih vrtov jim bo preko neformalnega učenja dal priložnost razviti smisel za odgovornost, fleksibilnost, vztrajnost ter iznajdljivost. Te komponente so temeljne tudi pri podjetniškem načinu razmišljanja. Hkrati bodo imeli svobodo v kateri bodo spodbujeni izraziti samoiniciativnost s pozitivnim pristopom do dela in sodelujočih pri projektu.

V primeru razvoja ambicije po podjetništvu bodo mladi imeli priložnost nadgraditi projekt oziroma se naučili realizirati svoje zamisli. Vse skupaj naj bi vodilo k večji družbeni odgovornosti z vizijo, ki spodbuja trajnostne rešitve na področju okoljevarstva, ki bi omogočilo naslednikom  bivanje v vsaj takšnem okolju kot ga uživajo sami oziroma so ga uživali starejši. Po drugi strani pa gre za trajnostno učenje in izpopolnjevanje tako v poslovnem kot osebnostnem razvoju. Torej, gre za učenje, izmenjavo izkušenj in idej ter iskanje harmonije med generacijami.

  • Glavno vlogo pri projektu bodo imeli mladi umetniki, od katerih se pričakuje dobro sodelovanje oziroma pogajanje kot tudi razumevanje z mlajšo kot starejšo generacijo. Spodbujeni so k igranju ključne vloge povezovanja, hkrati pa tudi k ustvarjanju timskega vzdušja, iskanju rešitev, razvijanju projekta samega in nadgradnji le tega. Produkt projekta bi se lahko razvil kot dobra poslovna priložnost kot tudi nadgradnja ideje ter trženje končnih izdelkov projekta.

Mladi umetniki in ostali udeleženci projekta bodo skupaj pripravili, izbirali ter nabirali materiale za vrtove v škatlah (zen-budistične vrtove). To bo izvedeno v obliki delavnic, izletov v naravo z nabiranjem materialov za vrtove.

Spoznali bodo umetniške prakse vrtnarjenja tako na Japonskem kot v Angliji. To bo potekalo preko branja literature, knjig, pogovorov o lastnih izkušnjah in idejah in s tem prenosom znanj iz ene generacije na drugo.

se delavnice uso smerjene v samoorganizacijo udeležencev. Tako v fazi priprave, ko del program izvajajo mladostniki (priprava lesenih škatel, modelov), kot tudi kasneje mladi umetniki prevzamejo pobudo za povezovanje otrok in starostnikov pri realizaciji svojih malih vrtov.

Namen projekta ni le povezava s soljudmi, temveč tudi z okoljem ki je bistvo našega obstoja. V naravi in z naravo se bodo naučili sprostiti, najti navdih, ter uvideti možnosti aktivnega preživljanja prostega časa.

Advertisements
No comments yet

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: