Skip to content

Uršin Karesansui-suhi gorski potok

junij 10, 2009

006

Značilnosti

  • Karesansui je peščeni, kamniti, suhi vrt, kjer je popolna odsotnost vode.  Pogosto ga sestavljajo skale (posatavljene posamično in v skupinah), prod ali pesek, možni gradniki pa so tudi trava, mah, grmovje in drevesa, čeprav so se rastlinam povečini izogibali, saj je vrt brez vode.
  • Zanj je značilna simbolika (npr.suhi slap v vrtu – predstavljajo ga skale; krog – simbol celovitosti in obenem “praznine” univerzuma). Minimalna napolnjenost s predmeti naredi vrt prazen, a ga ravno zaradi tega napolni s simboliko.
  • Ena izmed značilnosti Japonskega vrta je tudi njegova povezanost z okolico. Vrt bomo zasnovali tako, da se bo prilegal v prostor – vrt bo pomanjšana, približana slika narave in se bo skladal z linijami okolice ter se tako navidezno povečal v prostor okoli njeg.

ryoan-ji Karesansui vrt Ryoan-ji v Kyoto

Skupinsko delovanje

  • Delovali bomo kot naročnik+umetnik: udeleženci naše skupinice bodo izrazili svoje želje, ideje, zamisli in sodelovali tudi pri njihovem izvrševanju in spreminjanju. Mentor skupinice pa bo poskrbel za estetsko podobo vrta, za povezanost z okolico in za njegovo povezanost z Zen budistično simboliko.
  • Krajinska arhitektura po domače: predstavila bom krajinsko risanje,  snovanje vrta,  simboliko zen-budističnega vrta. Vsak udeleženec bo po krajši predstavitvi izrisal svojo idejo, zamisel s skicami, krajinskimi risbami.
  • Nabor materiala: skupina bo nabirala potrebni material (predvsem skale – posebne kamne v naravi, ob reki).
  • Če bomo hitri pri nabiranju in ureditvi vrta ter njegove povezanosti z okolico, si bo vsak naredil še prenosni miniaturni karesansui postavljen v ograjeno posodo, po tleh posuto s peskom in okrašeno s kamenčki.
Advertisements
No comments yet

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: