Skip to content

Aleksandrin vrt s solato, vrtnicami in palčkom

junij 10, 2009

Aleksandra Gruden, kiparka

Vrt je zame prostor na katerega me vezejo spomini iz otrostva. Podobe, ki sem jih takrat shranila se se vedno vezejo na pojem vrt: prostor rojevanja novega zivljenja (rastlin); zato je zame VRT nekaj dejavnega in neprestano razvijajocega.

Vrt je zame eden od cudezev zivljenja kjer lahko opazujem kako iz majhnega kalcka ali sadike raste nova rastlina; je kot rojevanje otroka….

RAZVOJ IDEJE:

Z vrtom povezujem nekatere običajne rastline – najveckrat solato in vrtnice. Nad rastlinami pa budno bdi Vrtni Palcek. Palcek je nekaka vizualna-materialna podoba stvarstva; podaljsana roka vesolja, ki ustvarja in unicuje. V mojem vrtu je Palcek pobarvan zlato kar ponazarja barvo sonca, ki je aktivator zivljenja. Pozlaceni palcek stoji v sredi v majhnem jezercku od koder so napeljane cevke do posameznih rastlin. Preko njih lahko te v vrocem poletnem casu same crpajo vodo. Rastline: predstavnice najbolj razsirjene zelenjave – solata in najbolj razsirjene cvetlice – vrtnice sta posajeni v nepravilnem, mesanem razporedu  s cimer nakazujejo medsebojno povezanost in harmonijo znotraj zivega sistema.

Advertisements
No comments yet

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: